No17. Prím – 2014. május 24.

A 17-es számról

S. Nagy Katalin fesztiválmegnyitója; felolvasta Horváth Ira.

Most egyetlen számról: a 17-esről, mely Ádám, az első Ember igazságának a száma. Istencél. Ádám, azaz az Ember szellemiesülése. A 17 ezért a misztikus emelkedés, fejlődés, megszentelődés. Rendkívül spirituális szám, a „mágia csillaga”, a halhatatlanság száma. A 17 a Csillag, a misztikus központ, a lélek. A 17-es a kitartás száma, a kitartás jutalma pedig a bölcsesség. Szerencsés szám, segít felülemelkedni az élet nehézségein, győzelemhez vezet. A 17-es a hosszú, kemény munkával elért siker száma. Ez az erőteljes szám a piramisokat és a Szentháromságot képviseli. Fontos szám a Bibliában, az ókori filozófiában, az alkímiában és a szakrális építészetben.

PrímTabló animálva

A 17. Arnolfini (Prím) Fesztivált zenés csoportképe - fotó és animálás: Vargha János.

Alternatív csoportkép

Hivatalos csoportképként Vargha János ezúttal a fent látható tabló formát választotta. Született azonban egy alternatív csoportkép is, amelyet Kovács Zoltán készített. Sajnos vannak olyan résztvevők, akik egyik fotón sem szerepelnek.

Áradó jelek

Kelemen Katalin textilművész nagyméretű alkotásai, a nagy fűzfa terében. Megnyitotta Kováts Albert festőművész.

A művész szeret úgynevezett jelekkel operálni, jelekkel kompozíciót építeni. Ezek változatos, lazán geometrikus formák, melyekhez nem kapcsolódik konkrét jelentés; a nézőre bízatik, hogy a műbeli kontextusuktól és önnön hangulatától függően hogyan értelmezi, vagy inkább miként érzi a sugalmazásukat, jelen esetben azt, hogy miről is árulkodnak a jelek.

Tizenegy halak

Susanna Lakner objektjei mogyoróbokorra függesztve, Vass Tibor versétől kísérve.

< Bibinke és > a tizenegy halak

Készecske a Nagy Bibinből - Vass Tibor verse; felolvasta a szerző, Lakner Zsuzsa Tizenegy halak című kiállításának megnyitójaként.

Itt vannak ők, tizenegyen. Fulladoznak. Kodály szerint fullra dóznak. / Ennyi halnak lenni: Kedély-módszer. / Ha van halj, akkor nem csak kígyózz van, akkor van tehénzz, / hosszú hal, rövid ész, / az ördög három arany halszálka. / Ím, Mózes itt e csöppke bokorban, halhírét költöm. / Halakról vagy jót, vagy mennyi semennyit.

Primőrök, desszertnek öltözve

A "saját levében" gasztroblog szerzője, Draskovich Edina gasztroasztala, a szerző bevezetőjével; felolvasta Elek Tamás.

A mai gasztroperformance során az üvegházas terményekkel szemben inkább a ténylegesen most termő, első, zsenge fajták kapnak szerepet, mert a hobbiszakácsok szemében a zöldség nem primőr, hanem friss, zsenge, ízletes, roppanós, harsogó, azaz príma minőségű, tehát majdhogynem Prím!

PrímCiklusok No1 – Prím fraktálok

Barbély Virág sorozata a 2 jegyében.

Mind a hét grafika alapját (közel) ugyanaz az illusztráció adja, melyet kulcselemnek neveztem el. A végső formák pontos geometriai műveletek eredményei: a kulcselem sokszorozásával, elforgatásával, átméretezésével jöttek létre.

PrímCiklusok No2 – Graffiti-harmóniák

Pápai Szilvia sorozata a 3 jegyében.

A hármas szám egységbe szervezi a világegyetemet, a test, elme és lélek egységét szimbolizálja.

PrímCiklusok No3 – Turing-lényecskék

Torma Cauli animált sorozata az 5 jegyében.

A munkámmal kapcsolatban, a népi ornamentikák tanulmányozása során találkoztam a Turing mintázatokkal. Az ornamentikák rendszerét mint emberi produktumot csodáltam, a Turing mintázatok kapcsán pedig különösen meglepett, hogy ezek az élővilágban léteznek.

PrímCiklusok No4 – Létkonzervek

Susanna Lakner sorozata a 7 jegyében.

Kezdetben volt a szép francia szardíniás doboz, amit nem volt kedvem kidobni. Azt gondoltam, ha kikerül a mosogatógépből, megérdemelne egy léthosszabítást. Aztán elkezdtem gyűjteni bele a lakókat. Később kiderült, hogy prím számúnak kellett lenniük...

PrímCiklusok No5 – Hasonló képek

Zsubori Ervin sorozata a 11 jegyében.

PrímCiklusok No6 – 13 kép a Nemo kapitányból

Gábos József  sorozata a 13 jegyében.

PrímCiklusok No7 – Cím nélkül

Kováts Borbála sorozata a 17 jegyében.

Eratoszthenész szitája

soundZcapa - azaz Székelyhidi Zsolt - prím CD-je. Az Arnolfini Records gondozásában 17 számozott és aláírt példányban megjelent CD meghallgatható a last.fm portálon, illetve az 5 szám szabadon letölthető onnét.

További programok

Még feldolgozás alatt, de időnként érdemes visszanézni.